Kiezen van kleur

Een goed gekozen kleur

Kleur is een bepalend ongrijpbaar iets in onze wereld, zonder kleur zou de wereld een stuk saaier zijn. Kleur is persoonlijk, ieder heeft zijn eigen smaak en voorkeur voor kleur. Kleur geeft een eigen smaak, een eigen identiteit en sfeer. Kleur heeft een groot gevoel op het gevoelsleven en kan sfeerbepalend zijn in onze woonomgeving, zelfs onze stemming beïnvloeden. Kleuren die u een goed gevoel geven zullen de beste inspiratiebron zijn. Denk na over de kleuren waarmee u bekend bent: auto, stoffen, kleren, meubels.

Een goed gekozen kleur is in harmonie met de andere kleuren en haar omgeving (vloeren - inrichting) en past in de ruimte en haar functie. Een goed gekozen kleur geeft een prettige sfeer en past bij je identiteit. Met kleur kun je het mooiste van je huis benadrukken en afleiden wat minder mooi is. Ook kun je verschillende stijlen of bestaande kleuren mee verbinden. Kleur is een eenvoudig middel om een compleet ander interieur in huis te creëren. Een handig en onmisbaar hulpmiddel zijn hierbij kleurenwaaiers.

Kleurtips interieur

  • Gevoel en smaak moeten het vertrekpunt zijn, modetrends kunnen een inspiratiebron zijn.
  • Een interieur ontwerpertrucje is van één kleur uitgaan. De lichtste op het plafond, de muren één tint donkerder en de meest donkere voor het houtwerk.
  • Houdt bij het kiezen van kleur rekening met de lichtinval, bekijk op verschillende tijden van de dag de lichtinval.
  • Kleuren kunnen het gevoel van mensen sterk beïnvloeden. Zo zorgen rood, geel en oranje voor een warme sfeer, terwijl blauw, paars en groen voor een koele sfeer zorgen.
  • Kleuren tonen in het daglicht hun optimale karakter. Kunstmatig licht bestaat uit andere lichtkleuren dan natuurlijk licht. Hierdoor ziet een interieur bij kunstlicht er meestal warmer en behaaglijker uit.
  • Oppervlakten kunnen variëren van spiegelglad tot zeer ruw grof. Een kleur die zowel op een glad oppervlak als een ruw oppervlak is aangebracht kan hierdoor er heel anders uitzien. Gebruik geen opvallende muurverf kleuren in veel gebruikte ruimtes. Ga voor de rustige kleuren als wit, crème, ivoor, blauw/grijs , grijs/groen.
  • In de hal waar weinig tijd wordt doorgebracht kunt u wat fellere kleuren gebruiken.
  • U kunt eenvoudig met verschillende kleuren werken in uw interieur zonder dat het effect onrustig wordt, denk hierbij bijvoorbeeld aan neutrale kleuren. Kleuren uit dezelfde kleurfamilie vormen vaak een mooie combinatie. Om het niet te saai te laten worden kunt u het beste zorgen voor een tegendraads kleuraccent.
  • Combineer warme kleuren met koele accenten en koele kleuren met warme accenten.
  • Indien u wilt werken met een contrasterende kleuren kunt u het beste kiezen voor een kleur als hoofdkleur en een andere als accentkleur. Neutrale kleuren als grijs, zwart, wit, groen en gebroken wit laten zich makkelijk combineren met andere kleuren.